Pizza i jej krótka historia
Pizza to taki rodzaj dania, który jest lubiany niemal przez wszystkich - i to w każdym zakątku globu. Wystarczy spojrzeć na karty dań serwujących potrawy kuchni włoskiej, w których pizza niemal zawsze zajmuje pierwsze miejsce. Margherita, neapolitana, capriciosa, marinara czy focaccia - to tylko niektóre rodzaje włoskich placków, które cieszą podniebienia smakoszy na całym świecie. Trudno zatem się dziwić, iż wiele osób zadaje sobie pytanie - jaka jest historia pizzy? Wbrew pozorom jest ona znacznie dłuższa, niż mogłoby się wydawać.
Pierwsze początki pizzy
Mówiąc o historii włoskiego placka nie sposób nie wspomnieć o tym, iż jego pierwowzór wcale nie jest dziełem mieszkańców słonecznej Italii. Historia potrawy przypominającej współczesną pizzę sięga czasów starożytnych. To właśnie wtedy ówcześni mieszkańcy Grecji, Rzymu i Egiptu spożywali cienkie placki upieczone z mąki żytniej. I chociaż ich smak i aromat znacznie różnił się od tych dzisiejszych, to jednak można powiedzieć, iż to właśnie one zapoczątkowały historię potrawy, która dzisiaj bije rekordy popularności. I co warte podkreślenia - wyraz pizza pochodzi od łacińskiego słowa picea, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "placek mączny". I to właśnie on rozpoczął historię włoskiego przysmaku.
Wynalazek neapolitański
Pierwszy "placek z dodatkami" zasługujący na miano pizzy powstał we włoskim Neapolu w 1889 roku. Powód jego przygotowania był bardzo prozaiczny - otóż w tym włoskim mieście pojawiła się królowa Małgorzata wraz z mężem, która chciała posmakować tradycyjnych dań tego rejonu. Wybitny kucharz Esposito przyrządził potrawę, której podstawę stanowiło cienkie ciasto oraz aromatyczne dodatki: pomidory, ser mozzarella, oliwa z oliwek oraz bazylia. Co warte podkreślenia - barwy dodatków odzwierciedlały kolorystykę włoskiej flagi, co niemal natychmiast zauważyła królewska para. Z tej okazji Esposito postanowił nazwać swoje danie imieniem władczyni. W ten oto sposób powstała pizza margherita, którą pokochał cały świat. Dzisiaj to bardzo popularna pizza. Pruszków do dnia dzisiejszego serwuje ją w niemal takiej samej konfiguracji, jaka miała miejsca ponad 100 lat temu. I pomimo upływu czasu - margherita wciąż smakuje tak samo dobrze.
Pizza to potrawa, która zajmuje szczególne miejsce w świecie kulinarnym. Przez wiele lat od początków jej istnienia ulegała pewnym metamorfozom. Jednak jedno nigdy się nie zmienia - wspaniały smak i niezwykły aromat pizzy, który powoduje, iż ma ono stałe miejsce w panteonie kulinarnych odkryć.
Dodaj komentarz